з 09:00 до 21:00

Каструлі, ковші, сотейники

Атрибутом кожної домашньої чи професійної кухні є каструлі. Вони можуть відрізнятися своїм дизайном, матеріалом, формою, розміром та стилем. Незмінним залишається лише ключове призначення цього аксесуару – готування і зберігання їжі.  

Матеріал каструль 

Найпоширенішими матеріалами для виготовлення каструль є: чавун, алюміній, емальована та нержавіюча сталь, тефлон, кераміка та ін.

Від складу виробу залежить багато чинників. Наприклад, які страви вдало приготуються у тому чи іншому посуді, як правильно доглядати за каструлею. 

Ми детально проаналізували якості і властивості різних матеріалів, з яких виготовляють кухонне приладдя. Тож готові з вами поділитися:

  • Алюмінієві каструлі – лідери за популярністю серед користувачів. У такому посуді можна приготувати практично будь-яку страву. Причому, процес варіння займе мінімум часу завдяки хорошій теплопровідності алюмінію. Цей матеріал досить легкий, він привабливо виглядає та не ржавіє. Проте алюмінієві вироби потребують дбайливого очищення – без використання агресивних засобів і жорстких металізованих мочалок, щоб запобігти пошкодженню покриття.
  • Емальований посуд – витривалий та недорогий. Емаль стійка до дії кислот, що містяться у деяких продуктах, тому в таких каструлях зручно готувати овочеві рагу, печеню, рідкі страви; засолювати капусту, огірки та інші овочі. В емалевих каструлях можна зберігати їжу в холодильнику, адже цей матеріал не вбирає сторонніх запахів, не окислюється і не втрачає презентабельного зовнішнього вигляду. Із застереженням готують в такому посуді молочні та густі страви – вони можуть підгорати. Варто враховувати також, що емаль чутлива до різкого перепаду температур, покриття може тріскати від надто холодного або гарячого вмісту.
  • Тефлон – антипригарний матеріал. В таких каструлях можна з мінімальними зусиллями приготувати будь-що. Тефлонове покриття має теплоізоляційні властивості, тому продукти готуються рівномірно і довго втримують температуру. Такий посуд не варто чистити порошковими засобами, краще для цього підійдуть гелі та м’які ганчірки.
  • Кераміка і скло. Каструлі з таких матеріалів застосовують не лише на традиційних плитах, але й у духовках, мікрохвильових печах. Посуд відмінно справляється з різноманітними кулінарними завданнями. Скляне і керамічне приладдя легко очищувати вручну чи в посудомийній машині, воно придатне для зберігання продуктів у холодильнику і морозильній камері. Проте для приготування їжі на індукційних варильних поверхнях такі каструлі не підходять. 
  • Чавунні вироби дуже міцні та витривалі. Вони успішно застосовуються у духовці, печі, на всіх видах плит. Вага такої каструлі більша, ніж зазвичай, проте чавун витримує високі температури, не деформується, стійкий до подряпин, тріщин та дії кислот. В чавунній каструлі ідеально виходять страви, що потребують тривалого тушкування.
  • Нержавіюча сталь – має блискучий зовнішній вигляд у всіх значеннях цього слова. Сталеві каструлі приваблюють функціональністю та витривалістю. Вони не вимагають особливого догляду і здатні смачно приготувати найрізноманітніші продукти.

Необхідний об'єм

Вибір необхідного розміру і об’єму каструлі залежить від обсягу страви та особливостей варильної поверхні. 

Діаметр посуду не має бути меншим за розмір конфорки. А об’єм каструлі синхронізують із кількістю продуктів, які необхідно приготувати та особливостями самої страви:

  • для тушкування птиці, м'яса та овочів підійде каструля об'ємом 2-3 л, 
  • для гарнірів, макаронів і супів – 3-4 л, 
  • для овочів і яєць, гарнірів – 1-2 л,
  • універсальні моделі – до 3 л,
  • для великої родини – у розрахунку: 1 л на 1 людину.

Вдалою та продуктивною ідеєю є оснащення кухні кількома каструлями різних матеріалів і обсягів.

Дизайн

Зважаючи на сферу і особливості застосування, каструлі не вирізняються значною різноманітністю дизайнів. Адже кухарям значно важливішою є якість, а не зовнішній вигляд цього виду посуду. 

Проте, розрізняють каструлі різної форми: округлого, квадратного, овального і напівкруглого типу. Емальовані, скляні й керамічні каструлі можуть мати яскраве кольорове декорування. 

Цікавим та зручним є посуд, оснащений знімними ручками, датчиками температури, спеціальними кришками для зливу води, отворами для відведення пару тощо.

Найкращі ціни на каструлі

У каталозі товарів інтернет-магазину МТА представлено кращі моделі кухонного посуду від популярних виробників: Ardesto, Infinity, GUSTO, та інших. Купити каструлю тут можна від 249 грн., обравши модель, яка ідеально підійде саме вам за ціною, якістю і призначенням.