з 09:00 до 21:00

Лимонадниці, глечики, графини

Традиційні посудини для напоїв, які не втрачають популярності вже багато століть – глечики, графіни, лимонадниці, декантери. 

Витончені і стильні, вони призначені для нетривалого зберігання і подачі напоїв, а також для прикраси й доповнення столового дизайну.

Призначення графіна

Графін – посудина, що нагадує своєю формою пляшку із кришкою-пробкою. Він використовується для подачі води, лимонаду, вина та міцних алкогольних напоїв. 

Перші графіни виникли на території древнього Сходу і їх виготовляли з бамбука або фінікової пальми. 

Сучасні посудини створюють зі скла, порцеляни та інших матеріалів. Такі графіни виконують не лише роль ємності для напоїв, але й прикрашають інтер’єр, надають статусності застіллю.

Глечик відрізняється від графіна більшим об’ємом та округлою формою. Ця посудина оснащенаа спеціальним носиком та ручкою для зручного використання. Зберігають і подають у глечиках воду, молоко, компот, сік, вино, сангрію (напій на основі води, фруктів і вина). Також зустрічаються моделі для вершків, спецій і ароматичних масел.

Матеріал та форма

Глечики і графіни виготовляють зі скла, кришталю, кераміки, порцеляни, нержавіючої сталі, пластику. Для щоденного побутового застосування використовують скляні чи пластикові посудини, вони бюджетні, витривалі та вдало візуально підходять до іншого посуду. 

На святковий стіл краще обирати більш вишукані і дорогі посудини: кришталеві або порцелянові. Такі матеріали виглядають більш ошатно і вигідно показують колір напою, гру його відтінків. Вибір матеріалу залежить також і від стильового дизайну кухні. 

Щодо форми:

  • Для води і соку – може бути різноманітна форма (колбоподібна, конусоподібна, округла тощо).
  • Для вина (декантер) – форма таких графінів залежить від виду вина. Для витриманих вин із кристалічним осадом підійдуть майже будь-які сучасні моделі. Такі вина не вимагають особливої форми посудини і її верхньої частини. Для деканації молодих вин варто обирати посудини з широкою основою і високим жолобоподібним горлечком, щоб вино “дихало” та покращувало свої смакові властивості. Білі вина потребують охолодженої подачі, тому декантери для таких сортів мають окреме відділення для льоду. Рожеві та ігристі вина подають у графінах із кришкою.

Необхідний об’єм

Залежно від призначення, графини мають різний об'єм:

  • для води, соку, морсу і лимонаду підійде 1-літровий глечик;
  • в декантері витримане вино відстоюється, що допомагає відокремити осад. Ідеальний обсяг таких моделей – 0.75 л;
  • посуд для міцних спиртних напоїв завжди має пробку. Рекомендований обсяг графіна – 0.4-0.5 л.

Найкращі ціни на глечики

Наш інтернет-магазин пропонує різноманітний асортимент глечиків і графінів за ціною від 91 грн. А менеджери МТА детально проконсультують і допоможуть обрати ідеальну посудину для ваших потреб.