з 09:00 до 21:00

Нітрат-тестери

Нітрат-тестер: що це і для чого він потрібен

Люди щодня зазнають впливу нітратів, адже ці речовини надто тісно пов’язані з нашою життєдіяльністю. Нітрати, або солі азотної кислоти, містяться в грунті, питній воді, повітрі, є хімічними складниками рослин та продуктами обміну живих організмів. 

Проте не варто відразу панікувати, адже концентрація вмісту нітратів і нітритів має свій діапазон. Він може коливатися від безпечного для людини рівня, до такого, що становить значну загрозу для її здоров’я. 

Купуючи овочі, варто вивчати підтвердження їх походження, якості і безпечності. Або самостійно вимірювати ці показники з допомогою нітрат-тестера. Якщо ж ви власноруч вирощуєте овочі, фрукти чи зелень – не надто захоплюйтесь азотовмісними добривами.

Принцип дії нітрат-тестера

Нітратомір призначений для оцінки вмісту нітратів у свіжих овочах і фруктах в домашніх умовах. Компактний розмір та інтуїтивно зрозумілий інтерфейс забезпечують простоту його використання і дозволяють швидко проводити тестування й відрізняти корисні продукти від небезпечних.

Нітрати – це солі. В рідкому середовищі вони розпадаються на іони, що підвищують здатність рідини пропускати електричний заряд – цією фізичною закономірністю скористались виробники нітратомірів і наділили їх опцією вимірювання електропровідності продуктів харчування. 

У кожної рослини свій нітратний поріг. Тому, увімкнувши пристрій, потрібно спочатку вибрати зі списку категорію і назву продукта, який ви хочете перевірити. Тестер нітратів дозволяє проводити аналіз більше тридцяти найменувань: абрикос, персик, полуниця, диня, грунтовий і тепличний огірок, банан, паприка, тепличний і грунтовий помідор, кабачок, хурма, яблуко, цибуля, свіже м'ясо, морква, картопля, баклажани, рання і пізня капуста, чорна редька, салат, буряк, редис, зелень… Експрес-вимірювання триває всього кілька секунд і проводиться за простим алгоритмом:

  • увімкнути пристрій,
  • вибрати з переліку необхідну продуктову категорію,
  • зняти ковпачок та продезінфікувати зонд,
  • занурити зонд у продукт, який досліджуємо,
  • натиснути кнопку “розпочати тест”,
  • дочекатися результату на дисплеї.

Зелений рівень означатиме, що все добре. Помаранчевий – їсти продукт можна, але небагато. Червоний – виберіть для свого салату щось інше.  

Які бувають нітратоміри?

Існують три методи вимірювання рівня нітратів у продуктах –  лабораторні, експрес-тести і з допомогою побутових портативних пристроїв.

Лабораторні нітратоміри живляться від мережі і є професійним високоточним обладнанням. 

Експрес-тести – спеціальні смужки, що здатні визначити приблизну концентрацію нітратів. Виробники переконують, що досліджувати експрес-методом можна овочі, фрукти та м’ясо. Проте, традиційною сферою його застосування є перевірка води.

Побутові нітратоміри призначені для використання звичайними користувачами. Їх ключова особливість – зручність, компактність, простота. Такі нітрат-тестери працюють від батареї, тривалість безперервної роботи якої може досягати 60 год.Заряджаються вони як звичайний телефон. 

Окремо вирізняють еко-тестери, які, попри функцію нітрат-визначника, містять також дозиметр та вимірюють рівень радіації. Прилад потрібно ввімкнути у приміщенні аби дізнатись радіаційний рівень і порівняти його з нормою, закладеною в пам’ять ґаджета. 

Окрім рівня нітратів, пристрій вміє вимірювати радіаційний фон та працювати у температурних умовах від -20 до +60 градусів.

Як правильно використовувати нітратомір?

  1. Досліджуйте продукти кімнатної температури. Якщо вони будуть замороженими, холодними або гарячими – похибка вимірювання зросте.
  2. Стежте за свіжістю овочів і фруктів. Адже з часом змінюється їх біохімічний склад, а, отже, і результат дослідження також.
  3. Важливим є місце проколу. Ближче до поверхні нітрати концентрованіші. А от у центральній частині плоду їх майже немає. Тому варто заміряти рівень в кількох різних місцях і виводити середнє значення.

Вибір нітрат-тестера: ключові моменти

  • Зручність. Насамперед, варто зрозуміти принцип дії приладу, розібратися в кнопках та написах. Тож, прочитайте інструкцію, якщо вона написана не зовсім структуровано, краще обрати іншу модель.
  • Шкала. Це може бути кольоровий градієнт, числові дані або стрілковий циферблат. Останній варіант не надто зручний у використанні, оскільки коливання і тремтіння стрілки впливає на точність показників. Значно меншу похибку видає цифрова шкала.
  • Економність. Можливості акумулятора різних моделей нітратоміра відрізняються між собою. Обирайте пристрій з більш потужною батареєю – він працюватиме коректніше і довше.
  • Вимірювальний діапазон. Нітратоміри видають показники, відштовхуючись або від нуля, або від значення 8 мг/кг. Чим ширший діапазон, тим якіснішим є прилад.
  • Вага і розміри. Пристрій повинен бути легким і компактним, щоб його зручно було брати з собою. 
  • Функціональність. Цей показник залежить від кількості встановлених програм. Більша кількість опцій розширює можливості для дослідження. З іншого боку, іноді зручно використовувати лише основні позиції для продуктів, з якими маємо справу найчастіше.
  • Час обробки інформації. Прилад повинен справлятися зі своїм завданням менш ніж за 20 секунд. Якщо “думатиме” довше, то працювати з ним буде некомфортно. 

Кому потрібен нітрат-тестер вдома? 

Всім, хто піклується про своє самопочуття та здоров’я рідних, цей прилад неодмінно знадобиться. Вибирайте харчові продукти з відповідальністю, перевіряйте їх на вміст шкідливих речовин. А нітрат-тестер для цього важливого завдання ви можете знайти на нашому сайті

10 грн з кожної покупки
передаємо на допомогу зсу
спеціальна знижка
для військових